Casa mea in UK

Unul dintre planurile mele de viitor ar fi acela sa imi cumpar o casa si avand in vedere ca sunt de vreo cativa ani prin Anglia am decis sa o cumpar aici, mai am vreun an si aplic de cetatenie, job-ul il am aici si e destul de bunicel, afacerea e inca la inceput dar ma gandesc ca o sa inceapa si ea sa aduca ceva bani in curand, asa ca, de ce nu. Chiar daca nu raman aici definitiv o casa e o investitie buna, mai ales ca daca am norocul sa gasesc ceea ce imi doresc, o casa in care sa mai investesc ceva banuti si munca, dar care sa imi aduca profit peste cativa ani daca doresc sa parasesc Anglia la un moment dat.

Si am inceput sa intreb printre cunoscuti si sa caut cat mai mult informatii despre modalitatea in care se poate cumpara o casa in Anglia, si daca nu stiati e ceva mai complicat decat in Romania. O casa aici poate dura intre 2 si 6 luni pana o cumperi, asta desi iti este acceptat creditul de mortgage, desi ai banii pentru depozit si toate actele sunt in regula. Totul e la discretia unor avocati care se ocupa de cumpararea casei pentru tine, de niste echipe de oameni care verifica cam tot ce se poate despre casa pe care vrei sa o cumperi, verifica provenienta banilor, si tot ce considera ei ca e important de verificat.

Un amic roman cu care am lucrat o perioada acum vreo 2 ani cica si-a luat casa, mai bine spus a aplicat pentru mortgage, a fost aprobat, a platit vreo 60k lire ca si depozit, si la sfarsit i-au spus avocatii prin luna ianuarie cum ca, undeva la sfarsitul lui iunie o sa poata sa se mute, si asta desi fostul proprietar e dornic sa isi ia banii si sa isi cumpere o alta casa in alt oras din ce am inteles de la el.Si omul asteapta, ce poate sa faca, a gasit ce isi dorea si acum se roaga sa nu se razgandeasca fostul proprietar.

Si ca sa am cat mai multe informatii am cautat sa gasesc site-uri sau bloguri de unde sa aflu mersul lucrurilor si asa am dat peste o pagina de Facebook unde sunt mai toti romanii care si-au luat casa in UK si toti cei care doresc sa isi cumpere in viitor o casa aici. Iar numarul celor care au deja o casa, sau care vor sa cumpere o a doua casa ca sa o inchirieze si a celor care vor sa cumpere prima casa este enorm de mare. Si asta ma face sa inteleg ca Anglia este una din tarile unde romanii au prosperat enorm.

Asa ca in ciuda noului lockdown si a faptului ca se prea poate sa se prelungeasca, am inceput sa imi fac si eu planul de atac ca sa spun asa, sa imi verific credi score-ul si ultima data era 947 din 999 posibil, sa verific casele de prin oras, si inca nu am gasit nimic pe placul meu, sa verific ce avocati au review-uri pozitive si de care sa ma feresc, si sa vad cum sunt cartierel orasului, ce facilitati ofera, rata criminalitatii, accesul la sistemul de invatamant si la cel medical, si tot asa mai departe. Iar pana acum invatat o multime de lucruri noi despre orasul unde locuiesc dar si despre cum functioneaza birocratia in Anglia, cel putin la nivelul asta.

Sa sper ca prin luna aprilie, dupa incheierea anului fiscal in Anglia, o sa reusesc sa fac si eu o prima oferta pentru  casa, asta ca sa am timp sa imi imbunatatesc relatia cu banca, sa inchei pentru prima data anul fiscal pe firma si sper si la o promovare de la locul de munca, lucruri care o sa incline enorm in favoarea mea, atunci cand o sa fie vorba despre dobanza platita la mortgage.

 

One Reply to “Casa mea in UK”

Lasa un comentariu aici