Degradarea societatii in care traim

stop coruptia

Sistemul nu e facut sa protejeze cetateanul, traim intr-o tara aflata la picioarele celor care detin functii sau care se afla in spatele celor care ocupa acele functii.

Am un frate care lucreaza in constructii si se duce sa faca ceva la tipu asta, un doctor batran cu avere. Oricum la un moment dat trebuie sa faca frati-miu curat sa mute chestii ca sa se apuce de treaba. Si da peste o sacosa cu bani in ea. Nu plina dar avea bani destui. Mai muta un cos alti bani si pe acolo. Mai muta niste chestii alti bani ascunsi/aruncati dupa alea pe acolo. Si il cheama frati-miu pe doctor si ii zice sa isi ia aia de acolo ca el trebuie sa lucreze. La care doctoru mirat, da de unde sunt astia ramasi aici ca eu am facut curat, nu mai era nimic aici, parca…

Am cunoscut un fost politist care a lucrat pe timpul lui Ceausescu la un caz super celebru, al doilea dupa Ramaru. Si povestea asta 2 chestii. Prima cum a fost masluit cazul ca cerea insusi dictatorul sa se ia masuri, cum l-au facut pe ala sa marturiseasca. Si a doua poveste: cum a fost nevoit sa isi trimita copii la Ploiesti sa devina procurori ca nu se putea in orasul lor. Fiindca erau unii impotriva lui si desi iesise la pensie si era intangibil, copiilor le era imposibil sa ocupe functii in orasul natal.

Lovesc cu bicicleta o masina care era parcata pe trecerea de pietoni. Ala din masina vorbea la telefon. A auzit bufnitura, a intors capul si m-a vazut ca asteptam sa coboare. Se da jos din masina si se scuza ca vorbea cu sefu la telefon. Incepem sa discutam  si imi zice sa ii platesc ceva pentru dauna si gata se rezolva,sa ii dau ceva cash,  ca e oricum masina de politie dar fara inscriptie si se prezinta ca fiind “X” de la Politia Giurgiu. Decidem sa mergem la sectie ca nu am de unde sa ii dau cash si acolo suntem intampinati de colegii lui. Unul ma ameninta sa scriu ce zice el, altu da indicatii ce sa imi faca, asta se scuze ca nu stie cum s-a intamplat. Pe scurt imi iau amenda desi eram nevinovat, sau partial nevinovat.

Alt caz. Fiica unui politist loveste pe trecerea de pietoni un individ, asta moare in urma impactului. Verdictul este ca tipul era baut si chiar daca a fost ucis pe trecerea de pietoni e tot vina lui. Caz inchis, toata lumea e fericita, mai putin familia aluia ucis de tipa asta.

Ideea este ca sistemul este facut sa protejeze infractorul fiindca de cele mai multe ori cel ce ar trebui sa protejeze cetateanul este infractorul. Stie cum sa eludeze legea, stie la cine sa apeleze in caz de nevoie, are totul la dispozitie sa faca ce vrea. Tot ce mai are nevoie este un plan, o idee si totul e permis.Toata lumea cunoaste astfel de cazuri de coruptie dar nimeni nu face nimic, sistemul e perfectionat in scopul de a proteja anumite paturi sociale, personaje si interese.

Facebook Comments

Lasa un comentariu aici