Oare platim prea multe taxe

Lucrez cu multe alte natii de oameni intr-o fabrica oarecare din Anglia. Si bineinteles ca platesc taxe. Ca oricare dintre ceilalti care muncesc cu mine. Si observ ca singurii care se plang de taxe sunt romanii. Ma amuza sa vorbesc cu toti ceilalti despre bani si sa vad modul in care ei reactioneaza cand e vorba de modul in care ii fac, ii cheltuie si despre cum vad ei taxele platite de noi catre stat.

Englezii, de exemplu sunt oarecum mandrii cand vorbesc despre cat de multe taxe platesc. Nu isi ascund nici veniturile dar nici nu sunt invidiosi pe ceilalti, ba chiar sunt oarecum interesati sa gaseasca alte modalitati de a face mai multi bani si ei in moduri care li se par usorare pentru ei. Am intalnit o multime de englezi care au 2 joburi si nu sunt deloc rusinati sa vorbeasca despre asta desi marea majoritate lucreaza part-time si deobicei in joburi de curatenie prin diferite case si birouri.

Nepalezii, sunt obligati de statul englez sa plateasca anual 3000 lire ca si taxa de “smecher”, vreme de 5 ani din momentul in care primesc prima data viza si acceptul sa lucreze in UK, iar pentru acest marea lor majoritate au 2 joburi aproape tot timpul. Nu sunt interesati de taxe, ci de cat le ramane in mana dupa aceea, tocmai pentru ca majoritatea au soti,sotii sau copii ramasi in urma in Nepal si doresc sa ii aduca aici, langa ei, iar pentru asta sunt obligati sa aiba un anumit venit lunar, tocmai pentru a nu beneficia de ajutoare de la statul englez, si a nu fi o povara pentru cetatenii care platesc taxe. Si nu se plang deloc.

Polonezii, astia sunt mai rau ca romanii, majoritatea locuiesc in case primite de la guvernul englez si bineinteles ca incearca prin toate metodele sa primeasca ajutoare si sa nu plateasca taxe. Norocul lor este acela ca fiind multi in UK, au reusit sa ajunga in diferite functii prin primarii si consilii locale si asa se ajuta unii pe altii sa primeasca tot felul de ajutoare de la guvern tot timpul. Astia se plang si de taxele pe care nu le prea platesc si de faptul ca englezii le ofera prea putine ajutoare lor. Se plang tot timpul.

Romanii, se plang de tot ce nu le convine. Ba ca platesc prea multe taxe, ba ca defapt ar trebui sa nu platim taxe deloc, ba ca nu ne sunt recunoscute meritele de buricul pamantului si tot asa. Ne lipseste in totalitate simtul datoriei fata de sistem. Nu vrem sa devenim parte din sistem dar il criticam tot timpul. Evitam sa platim taxe pe cat posibil si in acelasi timp vrem salarii mai mari, sosele mai bune, mancare mai ieftina si pot continua cu exemplele toata ziua. Ne place sa radem de altii ca se imbraca cu aceleasi haine la munca si noi purtam doar haine de firma, ne place sa radem de altii ca nu folosesc deodorante si parfumuri scumpe si ne aratam mandrii superioritatea fata de toti. Ne plangem si cand e bine.

Concluzia, desi ne-am mutat din diferite motive in alte tari, unii pe o perioada scurta de timp iar altii poate definitiv, am adus cu noi de acasa cele mai rele lucruri pe care le puteam aduce. In loc sa ne aliniem sistemului vrem sa il schimbam intr-un mod mai bun, uitand ca de fapt si in Romania situatia e de rahat, ca defapt noi nu venim dintr-un sistem eficient ci dintr-una dintre cele mai corupte tarii din Uniunea Europeana, si asta ar cam trebui sa ne spuna niste adevaruri despre “cat de buni suntem”.

Uitam ca de fapt taxele pe care le platim sunt cele care tin in picioare un sistem intreg si modul in care suntem tratati, ne plangem de tot ce se poate, neintelegand ca defapt noi suntem problema, cu totii. Noi trebuie sa ne schimbam modul in care gandim inainte de ai schimba pe altii si ideile lor. Si daca comparam cu alte tari unde sistemele functioneaza de ani buni, vom observa ca defapt, tocmai faptul ca sunt receptivi la stimulii externi si la nevoile cetatenilor de rand i-a propulsat in randul tarilor de de succes unde nu sunt atat de mult corupti si nici atat de multi neplatitori de taxe. Si tocmai de aceea cetatenii respectivelor tari ii voteaza in continuare si sunt multumiti de ceea ce aleg, dar nemultumiti de ceilalti, cei care vin si incearca sa ii schimbe pe ei, cand defapt ei ar trebui sa se schimbe, in bine.

 

Facebook Comments

4 comments

  1. Romanul este cel mai nemultumit cand este rau si mult mai nemultumit cand este bine.. Cred ca pana la urma o sa fie nemultumit ca este bine

Lasa un comentariu aici