Piata imobiliara din UK

casa noua

Cum am mai spus sunt interesat atat sa imi cumpar o casa in UK cat si sa aflu cat mai multe informatii despre felul cum functioneaza piata de imobiliare in aceasta tara. Ma intereseaza sa aflu cat mai multe informatii despre tot ceea ce pot afla, despre modul in care functioneaza societatea engleza, despre legile locale cat si cele nationale, despre acele “lucruri secrete” pe care le afli doar de la anumiti oameni.

Si vorbeam astazi cu landlord-ul meu despre piata de imobiliare, el avand o afacere in domeniu si detinand un numar destul de mare de case, si sincer mi-a oferit o noua perspectiva a modului cum va evolua in viitorul apropiat piata imobiliara in Anglia. Avand in vedere atat tipul de afacere pe care il detine cat si faptul ca are un numar impresionant de relatii in primarii, consilii de administratie, banci, si nu numai ma gandesc ca stie ce spune atunci cand ofera informatii. Mai ales ca nu e genul care sa isi doreasca sa te induca in eroare ci sa te ajute. Nu are interese care sa te faca util lui si isi permite sa ofere informatia daca isi doreste.

Si imi spunea ca a avut o discutie cu familia care o sa il mosteneasca, adica fiul si fiica lui, amandoi fiind proprietarii companiei care administreaza casele pe care le are si pe care le da in chirie si de asemenea amandoi ii vor mosteni casele in viitor. Si au decis ca datorita Brexit sa vand aproximativ 50-80 la suta din case si restul sa le pastreze tot pentru inchiriat. Apoi banii luati sa ii investeasca in alte afaceri tocmai pentru a nu sta degeaba.

Doar ca dupa discutia avuta initial au decis sa caute si alte informatii. Adica au avut niste intalniri cu diferite persoane aflate in pozitia sa cunoasca cum va evolua in viitor situatia la nivel national. Oameni care au acces la statistici si la informatii care sa ii ajute sa inteleaga cum va evolua situatia tarii. Si bineinteles ca au primit acele informatii si au decis ca e mult mai bine sa continue sa cumpere case, sfat pe care l-au ascultat si au achizitionat inca 2 case, si sa stea linistiti fiindca deja se vorbeste ca totul va fi bine.

Exista se pare niste decizii pe care parlamentul le va lua in viitor si care vor fi favorabile celor care detin astfel de locuinte pe care le inchiriaza, cat si a celor care vor sa isi cumpere o locuinta. Nu a vrut sa ofere prea multe informatii dar m-a sfatuit sa imi iau casa si sa stau linistit fiindca e sigur ca totul va fi bine. Desi impactul Brexit asupra economiei nationale te fac sa crezi ca va fi de durata se pare ca deja se fac anumite ajustari care sa schimbe acest lucru.

O alta chestie pe care m-a lasat sa o inteleg este aceea ca guvernul a analizat situatia in care cat mai multi est-europeni isi cumpara astfel de case si se pare ca sunt multumiti de acest lucru. Ba chiar se pare ca exista un interes national de a permite oamenilor sa cumpere case tocmai pentru ca e mult mai usor sa tii un emigrant angajat aici daca e dator la banca pe 30 de ani si pe deasupra in felul acest sunt mult mai siguri pe forta de munca avuta la dispozitie. Se stie ca cei care sunt indatorati sa cumpere o casa sunt de obicei acele persoane foarte serioase si care nu fac probleme.

Acum nu cunosc cu adevarat care e situatia, desi am observat ca se pot cumpara case cu un depozit din ce in ce mai mic, ca se ajusteaza birocratia si deasemenea ca se vorbeste despre tot felul de locuri de munca, mai ales ca sunt scoase restrictiile si oamenii revin usor usor la viata de dinainte de pandemie. Pana atunci ma uit la oferta de case in oras si incerc sa gasesc ceva pe placul meu. Si strang cat mai multe informatii, bineinteles.

 

Facebook Comments

Lasa un comentariu aici