Reguli de convietuire in case inchiriate

feng shui

Si pentru ca ma tot plang pe aici pe blog de faptul ca ceilalti din casa fac tot felul de prostii care afecteaza buna convietuire a persoanelor care locuiesc in aceasta casa, am decis sa scriu despre niste reguli de bun simt pe care cu toti ar trebui sa le respectam pentru ca totul sa fie bine pentru noi.

Si regulile ar fi urmatoarele:

 1. Nu se fumeaza in casa. Mai ales cand vorbim de marijuana sau cine stie ce fel de tigari electronice cu tot felul de arome ciudate si care deranjeaza pe cei din casa.
 2. Nu se asculta muzica dupa ora 22 fara casti. Cred ca e una dintre cele mai de bun simt reguli posibile. Daca locuiesti intr-o faca cu mai multe persoane si fiecare asculta muzica pe care o vrea la volum maxim se duce naibii toata atmosfera din casa.
 3. In bucatarie lucrurile nu se impart decat daca s-a stabilit asa in prealabil. Daca nu ai ceva si ai nevoie urgent poti sa ceri sau eventual te duci si iti cumperi. Simplu si de bun simt.
 4. Cureti dupa tine tot timpul. In baie, in bucatarie, in dus, in toate locurile pe care le imparti cu ceilalti din casa. Asta ar trebui sa fie o chestie elementara de igiena pentru fiecare.
 5. Optional se pot cumpara chestii la comun. Hartie igienica,produse de curatat, etc. Banii se aduna la comun, fiecare stie cat are de dat si ziua cand trebuie sa fie dati acei bani.
 6. In cazul in care ai un animal de companie sa ai grija de el. Curata dupa el, ai grija sa nu faca zgomot mai ales la ore nepotrivite. Ceilalti vor fi probabil incantati sa fie un animalut in casa dar incatarea lor va dispare imediat cand o sa gaseasca mizerie prin casa, sau cand o sa urle noapte sau sa latre la stele. Sau mai stiu eu cum se comporta fiecare animal in parte.
 7. La punctul 3 am vorbit despre impartirea diferitelor chestii prin bucatarie. Totusi daca ai nevoie de legume sau chestii pentru gatit te asiguri ca nu este ultimul item de acel fel din stocul persoanei de unde imprumuti. Nu poti lua ultimii cartofi sa iti faci tu ciorba si ceilalti sa fie nevoiti sa se duca sa cumpere ca tu esti prea lenes sa o faci. Mai ales daca stii ca urmeaza sa gateasca si persoana de la care imprumuti dupa tine. O chestie de bun simt.
 8. Cand cineva gateste sau mananca in bucatarie o lasi sa isi faca treaba daca tot a fost prima persoana acolo. Eventual o poti intreba cam cat mai dureaza pana termina si te asiguri ca stie ca tu urmezi. In felul asta daca cineva vine dupa tine si intreaba acelasi lucru persoana care ocupa bucataria in momentul respectiv va fi martorul tau ca esti la rand. In felul acesta se evita discutiile inutile si se asigura o buna convietuire bazata pe respect reciproc.
 9. In bucatarie nu se sta cu prietenii. In tari ca Anglia oamenii se duc la PUB-uri unde obisnuiesc sa se intalneasca cu prietenii. Din cauza pandemiei de COVID-19 si a restrictiilor acest lucru nu a mai fost posibil. Si daca totusi s-a intamplat ca cei din casa sa aiba pe cineva in vizita, aceste persoane au fost in numar limitat si nu au stat multa vreme. Totusi bucataria e spatiu comun si nu se imparte cu strainii.
 10. Nu iti uita cheia in casa. De multe ori s-a intamplat ca la ora 1-2 noapte cineva sa bata cu disperare in usa fiindca si-a uitat cheia in casa si a fost plecat/a in vizita. Nimeni nu e obligat sa iti deschida la ora aia usa tie. Ai grija de cheile tale.
 11. Mancarea recent gatita poate fi lasata la racit o perioada relativ scurta de timp apoi trebuie pusa in caserole si depozitata in frigider sau alte spatii unde poate fi tinuta. Nimeni nu e obligat sa iti mute tie cratita cu mancare din loc in loc fiindca nu are cum sa gateasca.

Bineinteles ca fiecare casa are propriile ei reguli. Eu personal traiesc intr-o casa cu diferite persoane din diferite tari. In marea majoritate in casa e liniste,  dar nu intotdeauna. Recent 2 persoane s-au mutat din casa tocmai pentru ca 3 romani fumeaza marijuana. Si bineinteles pentru ca unul dintre ei a fost arestat, politia a fost prin casa de cateva ori, din cate am inteles politia tine casa noastra sub supraveghere si din cand in cand vine sa vada cine mai locuieste aici. Un alt roman a fost anuntat astazi ca va trebui sa paraseasca casa cat mai curand tocmai fiindca a inchiriat camera de la alti romani, nimeni nu stia cine este, landlord-ul nu are contract cu el, si pe deasupra a locuit in aceeasi camera cu tipul arestat.

Celalalt roman e si el vizat de landlord fiindca fumeaza marijuana in casa sau in fata scolii din apropiere. Si pentru ca se cearta cu parintii copiilor de la scoala cand e rugat sa nu mai fumeze acolo. O chestie pur romaneasca sa ceri drepturi dar sa nu iti asumi responsabilitati.

Nu spune nimeni ca aceste reguli nu se pot incalca sau nu exista exceptii de la ele, regulile astea au fost create in timp, de mine si tipul care locuia in casa de 3 ani, si care a parasit casa recent, cu acordul proprietarului casei, individ care are peste 28 de case pe care le da in chirie. Omul a vorbit cu fiecare persoana din casa si le-a explicat regulile. Toti le-au acceptat si apoi s-au facut ca nu stiu de ele.

Facebook Comments

Lasa un comentariu aici