Spaga romaneasca in UK

Cum  cer romanii spaga in Anglia e un subiect ocolit de multi, dar la fel fel de frecvent ca si acasa, in Romania. Doar ca ne este destul de usor unora sa uitam ca suntem intr-o tara straina si ca trebuie sa ne conformam si sa imbratisam obiceiurile locale, nu sa aducem pe ale noastre de acasa. Si aici nu ma refer la obiceiurile care ne definesc ca si natie intre natii, ci obiceiurile impuse de altii, spaga, ciubucul, rasismul si multe altele de genul asta.

Si cum tot vorbesc despre cum am aplicat la locul de munca pentru un post pe care nu l-am primit, am decis sa vorbesc si despre motivul pentru care am fost refuzat. Mai exact vechea mea cunostinta Corina. Si povestea incepe in felul urmator, cand am ajuns sa ma angajez la locul de munca, prin agentie la inceput si apoi ca si angajat direct, trebuia bineinteles sa fiu testat si ales de cineva sa lucrez, un fel de interviu cu viitorul sef de linie de asamablare. Si am fost plimbat pe la toti sefii de linie ca toti ceilalti angajati. Doar ca una dintre persoanele care “m-a placut” si a dorit sa lucreze cu mine a fost tocmai Corina si avand in vedere ca e angajata de cativa ani acolo a primit aprobarea de la sefii de sus.

Acum se stia deja planurile mele sa ma stabilesc in Anglia, se stia ca strang sa imi cumpar casa si ca am deja ceva banuti la saltea pentru planurile mele. Pe langa asta se stia ca voi deschide o mica firma prin care sa imi vand proiectele dezvoltate din hobby-urile mele.

Si bineinteles ca Corina si sotul ei se tot plangeau la mine de taxe platite, de faptul ca si ei isi fac o casa in Romania, de faptul ca si ei isi doresc mult sa o termine dar nu au bani. La inceput mai rar si apoi din ce in ce mai des. Si au inceput alti romanasi sa imi bata apropouri, colegi din anturajul lor. Ba nu te simti si tu, aia iti zice sa dai si tu ceva ca te face “runner”, un fel de aluga personala, care munceste mai mult ca ea si ea ramane sa se ocupe doar de acte. Cu alte cuvinte eu faceam munca grea si ea primea laudele, si pe deasupra trebuia sa platesc si eu o micuta spaga, ca asa e obiceiul stramosesc.

Doar ca sunt ceva mai nesimtit si refuz sa ofer spaga ca sa ajung sluga, adica nu prea inteleg logica din spatele acestei intelegeri. Ce am de castigat daca te pup in fund, si ce am de castigat daca te slugaresc pe tine, si de ce as oferi spaga sa fiu sluga? Asa sunt eu mai tampit de mic copil.

Si daca nu am sarit cu banu, cu zice o vorba din batrani, a gasit prin intermediul unei cunostinte a ei o alta sluga, pe unu dispus sa ofere ceva la schimb sa fiu sluga numarul 1. Si bineinteles ca nici asta nu a dat din buzunar ci din buzunarul guvernului roman. Omul lucrase la un mare spital din orasul Iasi ca si brancardier, si se intorcea acasa ca sa lucreze iarasi acolo ca de-aia strangea bani sa faca o scoala si sa isi reia job-ul, ca era bine platit. Asa ca se cunostea cu doctorii de acolo sic u niste asistente, si a apelat la ei ca sa ii faca toate analizele medicale lui Corina si lui Emanuel, sa vada ce e in neregula de nu pot face copii, de ce il doare pe asta mereu capul si sa isi repare spatele si genunchii distrusi muncind ca prostu sa iasa in evidenta. Si bineinteles ca nu a platit nici asta din buzunar de la el, ci a facut analizele pe naspa cu ajutorul colegilor de breasla. A bagat niste RMN-uri complete pe numele unor pacienti, analizele medicale pe numele altora, tratamentul si vizitele la specialisti pe numele altor pacienti si tot asa.

In total vreo 10.000 euro din cate se spune. Acum nu am fost acolo si nu stiu suma exact, dar se mai lauda lumea cu ce relatii au acasa. Ca asa se rezolva totul prin Romania, prin relatii si pe spinarea altora, iar aia care chiar isi dau interesul nu sunt bagati in seama si luati la misto.

Si asta e si unul dintre motivele pentru care nu am putut sa aplic la job-uri, sau mai exact nu am fost ales. A avut grija scarba asta de mine, sa ma vorbeasca de rau la sefi, sa spuna vorbe urate despre mine si tot asa. Ca asa se intampla cand nu oferi spaga sa fii sluga, ajungi sa fii huiduit de aia “mai bunii” dintre noi.

Lasa un comentariu aici